Kunst van David Cerny in Praag [PAPIER]

5,99

Kunstenaar David Cerny staat bekend om zijn controversiële en provocerende installaties en sculpturen. Toen hij in 1991 een legertank roze verfde, was hij van de ene op de andere dag beroemd. Twaalf van zijn werken staan in Praag, op openbare plaatsen, maar wel verspreid over de hele stad. Vooral in de buitenwijken zijn ze moeilijk te vinden, maar met de city walk ‘Kunst van David Cerny’ is dat geen probleem.

Cerny’s meest bekende werk is waarschijnlijk de tien baby’s die zich een weg naar boven banen over de schacht van de Zizkov televisie-toren. Ze lijken mollig en aandoenlijk, maar wanneer je ze goed bekijkt zijn ze onmenselijk met een streepjescode als gezicht. Cerny geeft nooit commentaar op zijn werk maar het is duidelijk dat hij kritiek levert op een samenleving die niet meer zonder hoogstaande technologie kan functioneren.

De wandeling begint in het centrum van Praag op het Wenceslasplein. Je loopt via de Oude Stad en de Karelsbrug naar de wijk Mala Strana waar in de tuin van de Duitse ambassade een Trabant op benen staat. Onderweg kom je langs zeven kunstwerken, de een nog vreemder dan de andere. Van een ondersteboven hangend paard in een winkelpassage en een gigantisch bewegend hoofd van Kafka tot twee urinerende mannen. Vervolgens kun je ook nog vijf installaties van Cerny bezoeken die in buitenwijken van de Tsjechische hoofdstad staan.

Deze citywalk bestaat uit twee gedeeltes: een wandeling langs de kunstwerken van David Cerny in het centrum van Praag en vervolgens met de tram of de metro naar installaties die buiten het centrum liggen.

Extra informatie

Lengte wandeling 6 kilometer
Duur 3 uur door het centrum, met de tram en metro in de buitenwijken een dagdeel
Bezienswaardigheden: Wenceslasplein, Karelsbrug, John Lennonmuur, Na Kampa, Kafka Museum, St-Nicolaaskerk, Kindje Jezus van Praag, Brouwcafe u Medviku en 12 kunstwerken van David Cerny.

Artikelnummer: Dav-Pra-Pap Categorieën: ,

Beschrijving

Van kunstenaar David Cerny kun je in Praag enkele kunstwerken en installaties bewonderen. Hij staat vooral bekend om zijn controversiële en provocerende installaties en sculpturen. Niet minder dan twaalf van zijn werken staan in Praag, op openbare plaatsen, maar wel verspreid over de hele stad. Vooral in de buitenwijken zijn ze moeilijk te vinden, maar met de city walk ‘Kunst van David Cerny’ is dat geen probleem.

De stadswandeling begint op het Wenceslasplein in het centrum van Praag. Het eerste kunstwerk dat je ziet is een ondersteboven hangend paard in een winkelgalerij. Vervolgens loop je door de Oude Stad en via de Karelsbrug naar de wijk Stare Mesto. Onderweg kom je langs zeven kunstwerken, van twee urinerende mannen tot een Trabant op benen. Met de tram of metro kun je nog eens vijf installaties van Cerny buiten het centrum bewonderen, onder andere 10 baby’s die op een TV-toren kruipen.

De citywalk bestaat uit twee delen: een wandeling langs de installaties en sculpturen van kunstenaar David Cerny in het centrum van Praag, en vervolgens met de tram of de metro naar werken buiten het centrum van de stad.

Extra informatie

Lengte

6 kilometer

Duur

3 uur door het centrum, met de tram en metro in de buitenwijken een dagdeel

Bezienswaardigheden

Wenceslasplein, Karelsbrug, John Lennonmuur, Na Kampa, Kafka Museum, St-Nicolaaskerk, Kindje Jezus van Praag, Brouwcafe u Medviku en 12 kunstwerken van David Cerny.

Andere suggesties…