Josefov – Joodse Wijk Praag [DIGITAAL]

3,99

Met de citywalk ‘Josefov, Joodse wijk Praag’ kom je langs alle hoogtepunten in Josefov, het vroegere Joodse getto in Praag. Toen eind 19e eeuw deze wijk in verval raakte, werd hij met de grond gelijk gemaakt. Alleen de Joodse gebouwen bleven staan, deze zijn nu onderdeel van het Joods Museum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Praag gespaard, de synagogen en andere Joodse gebouwen werden niet gebombardeerd, want Hitler had het plan om van Praag een ‘Museum van het uitgestorven ras’ te maken.

Tegenwoordig is Josefov een chique buurt met historische gebouwen en winkelstraten vol internationale fashion. Overal zijn gezellige café’s, uitnodigende terrasjes en trendy restaurants. Deze stadswandeling leidt je door de wirwar van straten in Josefov. De wandeling eindigt met een ritje in de metro naar de Nieuwe Joodse begraafplaats in de wijk Vinohrady, waar het graf is van de Duits-Joodse schrijver, Franz Kafka.

Tijdens deze city walk van Stedenman zie je alle bezienswaardigheden van de wijk Josefov. De wandeling is slechts drie kilometer. Bezoek daarom ook de onderdelen van het Joods Museum van Praag. Wanneer je ervoor kiest om alleen de wandeling te lopen, zonder museumbezoek, zie je de Oude Joodse begraafplaats niet, omdat dit kerkhof achter een omheinde muur ligt en alleen te bezoeken is als onderdeel van het Museum.

Lengte: 3 kilometer (tot Centraal Station)
Duur: 2 tot 6 uur (afhankelijk van hoeveel synagoges en musea je bezoekt)
Bezienswaardigheden en extra’s: Rudolfinum, Pinkas synagoge, Oude Joodse begraafplaats, Maisel synagoge, Spaanse synagoge, Oude Stadsplein, Astronomische Klok, Jerusalem synagoge, winkelcentrum Palladium, Nieuwe Joodse begraafplaats.

Artikelnummer: Jos-Pra-Dig Categorieën: ,

Beschrijving

Vrijwel iedereen die Praag bezoekt, maakt een wandeling door de Joodse wijk langs de synagogen, het Joodse kerkhof en de ceremoniezaal. De hoogtepunten liggen dicht bij elkaar maar zijn soms moeilijk te vinden in de wirwar van straten in Josefov. De Stedenman stadswandeling door Josefov, de Joodse wijk van Praag, laat je alle bezienswaardigheden in de wijk zien zonder dat je de weg kwijtraakt.

De city walk Josefov heeft een korte en lange versie. Bij de korte versie blijf je in de wijk Josefov en eindig je op het Oudestadsplein waar de Astronomische Klok en de Tynkerk blikvangers zijn. De langere versie gaat via de Jeruzalem Synagoge, een prachtig voorbeeld van art nouveau, naar het Centraal Station van Praag en dan met de metro naar de Nieuwe Joodse begraafplaats in de wijk Vinohrady, met grafmonumenten in veel stijlen van neogotiek tot functionalisme. Op dit kerkhof is ook het graf van de schrijver Franz Kafka.

Je loopt door Parizska, een brede boulevard met luxe winkels, trendy cafe’s en chique restaurants. Je komt langs zes synagogen, het Joodse stadhuis en de Oude Joodse begraafplaats. Dit is het deel van Praag waar eeuwenlang de Joodse gemeenschap woonde en handel dreef. Een bezoek aan de locaties van het Joods Museum is een aanrader. Het Joods Museum van Praag is met ruim 550.000 bezoekers per jaar een van de grootste attracties van Tsjechië. De collectie van het Joods Museum ligt verspreid over verschillende locaties: vier synagogen, de Oude Joodse begraafplaats en de ceremoniezaal. Dit is de enige manier om het Oude Joodse kerkhof te zien, een begraafplaats met een woud van zerken.

Leuke extra’s van deze wandeling zijn het Diamantmuseum, het enige in zijn soort in Tsjechië, het Museum van Kubisme en het Obecni dum (Gemeenschapshuis), het fraaiste art nouveau gebouw in Praag. Daarnaast zie je een aantal minder bekende bezienswaardigheden in Praag zoals een klein bronzen standbeeld van Kafka zittend op de schouders van een reus en een aandoenlijke beeldengroep op het Centraal Station van Praag, van Nicolas Winton die vlak voor de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse kinderen veilig naar Engeland liet reizen.

Extra informatie

Lengte wandeling

3 kilometer

Duur

2 tot 6 uur (afhankelijk van hoeveel synagoges en musea je bezoekt)

Bezienswaardigheden en extra's

Rudolfinum, Pinkas synagoge, Oude Joodse begraafplaats, Maisel synagoge, Spaanse synagoge, Oude Stadsplein, Astronomische Klok, Jerusalem synagoge, winkelcentrum Palladium, Nieuwe Joodse begraafplaats.

Andere suggesties…