Josefov – Joode Wijk Praag [PAPIER]

5,99

De Joodse wijk van Praag

De city walk Joodse Wijk Praag gaat door de wijk Josefov, het voormalige Joodse getto in Praag. De stadswandeling begint voor het concertgebouw Rudolfinum, gaat dan kriskras door de Joodse wijk en eindigt op de Nieuwe Joodse Begraafplaats in de wijk Vinohrady, waar je met de metro naar toe gaat. Met deze citywalk kom je langs alle highlights in de Joodse wijk, zoals diverse synagoges en Joodse monumenten en de Oude Joodse Begraafplaats.

De wijk Josefov ligt tussen de Moldau en het Oudestadsplein. Tijdens een grootscheepse sanering tegen het einde van de negentiende eeuw werd het verpauperde Josefov vrijwel geheel afgebroken om plaats te maken voor brede boulevards, luxe winkels, cafe’s en restaurants. De zes synagogen, het Joodse stadhuis en de Oude Joodse Begraafplaats herinneren aan dit deel van Praag waar eeuwenlang de Joodse gemeenschap woonde en handel dreef. In de Tweede Wereldoorlog verloor Praag bijna al zijn Joodse inwoners. Toch overleefden veel Joodse monumenten de Duitse bezetting omdat de nazi’s het plan hadden om op deze plaats een ‘Museum van het uitgestorven ras’ op te richten.

Tijdens deze stadswandeling kun je een bezoek brengen aan het Joods Museum maar je kunt de wandeling ook maken zonder de onderdelen van het museum te bezoeken.

Lengte: 3 kilometer (tot Centraal Station)
Duur: 2 tot 6 uur (afhankelijk van hoeveel synagoges en musea je bezoekt)
Bezienswaardigheden en extra’s: Rudolfinum, Pinkas synagoge, Oude Joodse begraafplaats, Maisel synagoge, Spaanse synagoge, Oude Stadsplein, Astronomische Klok, Jerusalem synagoge, winkelcentrum Palladium, Nieuwe Joodse begraafplaats.

Artikelnummer: Jos-Pra-Pap Categorieën: ,

Beschrijving

De city walk door de Joodse wijk Josefov is een aanrader voor iedereen die Praag bezoekt en meer wil weten over het Joodse verleden van de Tsjechische hoofdstad. Kies zelf of je tijdens de wandeling het Joods Museum bezoekt. Het Joods Museum is verdeeld over verschillende locaties in de wijk Josefov. Dit is ook de enige manier om de Oude Joodse Begraafplaats te zien omdat dit kerkhof achter een hoge muur ligt en niet van de openbare weg gezien kan worden.

De wandeling door het voormalig Joodse getto in Praag is vrij kort. Je maakt de stadswandeling langer door ook de Jeruzalem Synagoge te bezoeken, een prachtig voorbeeld van art nouveau architectuur. Loop ook door naar het Centraal Station waar je op de metro stapt om naar de Nieuwe Joodse Begraafplaats in de wijk Vinohrady te gaan. Op dit kerkhof vind je monumenten in elke kunststijl van 1890 tot heden. Het meest bezochte graf is dat van de schrijver Franz Kafka. De hele route staat duidelijk beschreven en is gemakkelijk te volgen.

Geef je wandeling door Josefov meer diepte door een bezoek te brengen aan het Joods Museum. Het Joods Museum van Praag is met ruim 550.000 bezoekers per jaar een van de grootste attracties van Tsjechië. De collectie van het Joods Museum ligt verspreid over verschillende locaties: vier synagogen, de Oude Joodse begraafplaats en de ceremoniezaal. De Joodse wijk is verder wereldberoemd vanwege het verhaal van Rabbi Löw en zijn Golem, de Middeleeuwse OudNieuwe Synagoge en de schrijver Franz Kafka, die er opgroeide.

Deze stadswandeling van Stedenman brengt je ook naar minder bekende bezienswaardigheden in Praag zoals een klein bronzen standbeeld van Kafka zittend op de schouders van een reus, het eerste gebouw in kubistische stijl en een aandoenlijke beeldengroep op het Centraal Station van Praag, van Nicolas Winton die vlak voor de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse kinderen veilig naar Engeland liet reizen.

Deze stadswandeling is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Joden in Praag en het voormalige Tsjechoslowakije.

Extra informatie

Lengte wandeling

3 kilometer

Duur

2 tot 6 uur (afhankelijk van hoeveel synagoges en musea je bezoekt)

Bezienswaardigheden en extra's

Rudolfinum, Pinkas synagoge, Oude Joodse begraafplaats, Maisel synagoge, Spaanse synagoge, Oude Stadsplein, Astronomische Klok, Jerusalem synagoge, winkelcentrum Palladium, Nieuwe Joodse begraafplaats.

Andere suggesties…