Opera Route Sevilla [DIGITAAL]

3,99

Sevilla is vooral bekend als de stad van flamenco, tapas en sinaasappels, maar het is ook een operastad. Diverse beroemde opera’s spelen zich af in Sevilla of hebben scenes die zich afspelen in de Andalusische hoofdstad.

Carmen, de zigeunerin uit de gelijknamige opera, rolde sigaren in de oude tabaksfabriek in Sevilla. Nu stromen er studenten van de Universiteit naar buiten voor hun pauze op het plein. Een standbeeld van Carmen staat bij de stierenvechtersarena op de Plaza de Toros. Don Juan heeft een standbeeld op de Plaza de los Refinadores. In de opera brengt hij een serenade voor zijn geliefde onder een met rozen begroeid balkonnetje in de wijk Santa Cruz.

Naast Carmen van Georges Bizet en Don Juan (Don Giovanni) van Wolfgang Amadeus Mozart spelen ook bekende opera’s als De Barbier van Sevilla van Rossini, La Nozze di Figaro (De Bruiloft van Figaro) van Mozart, La Forza del Destino van Giuseppe Verdi en Fidelio van Beethoven zich geheel of gedeeltelijk af in Sevilla.

De City Walk ‘Opera-route Sevilla’ voert langs enkele van de locaties van beroemde opera’s die zich afspelen in Sevilla.

Lengte: ca. 3 kilometer
Duur: 2 uur
Bezienswaardigheden en extra’s: Universiteit Sevilla, Jardines de Murillo, kathedraal en Giralda-toren, Real Alcazar, Hospital de la Caridad, Plaza de Torres, Triana-brug, Triana

Artikelnummer: Ope-Sev-Dig Categorieën: ,

Beschrijving

Sevilla is niet alleen de stad van flamenco, tapas en sinaasappels, maar staat ook bekend als een beroemde operastad. Er zijn vele lokaties in de Zuid-Spaanse stad te vinden die een rol spelen in bekende opera’s. Carmen van Georges Bizet, De Barbier van Sevilla van Rossini, La Nozze di Figaro (De Bruiloft van Figaro) van Mozart, La Forza del Destino van Giuseppe Verdi, Fidelio van Beethoven en Don Juan de Manara van Henri Tomasi, zijn enkele van de beroemde opera´s waarbij lokaties in Sevilla een belangrijke rol spelen.

Om de link tussen Sevilla en opera´s te kunnen leggen, moet je terug naar het Sevilla van de 16e en 17e eeuw toen het al bekend stond als een welvarende Europese stad met kennis van kunst en literatuur. Deze city walk neemt je mee naar het Sevilla van ‘toen’ en brengt je op de plekken die bekend geworden zijn in de wereld van de opera. Bij elke bijzondere plaats van deze stadswandeling staat de opera en de schrijver genoemd, met een korte beschrijving van de scene die zich op die plek afspeelt.

Voorbeelden van beroemde opera’s die zich afspelen in Sevilla en waarvan je locaties tijdens deze city walk kunt bezoeken zijn Carmen van Georges Bizet en De Barbier van Sevilla van Gioacchino Rossini.

Het verhaal van Carmen gaat over de liefdesrelatie tussen sigarenmaakster Carmen, een stierenvechter en een sergeant. Carmen werkt in de Real Fabrica de Tabacos (tegenwoordig de Universiteit van Sevilla). Passie en jaloezie spelen een grote rol in deze opera. Er is een bronzen beeld opgericht ter ere van Carmen. Dit bevindt voor de stierenarena (La Maestranza) in Sevilla. De legendarische figuur Carmen werd voor het eerst geschapen door Prosper Mermée en later gebruikt door Georges Bizet in zijn gelijknamige opera uit 1874.

De komische opera ‘De Barbier van Sevilla’ speelt zich volledig af in Sevilla. Het is een compositie uit 1816 van componist Gioacchino Rossini. Het verhaal gaat over Rosina, die zal worden gehuwd met haar beschermheer Bartolo, een oude dokter. Figaro, de barbier van Bartolo, en zijn vriend Graaf Almaviva weten dit te verhinderen.

Extra informatie

Lengte wandeling

ca. 3 kilometer

Duur

2 uur

Bezienswaardigheden

Universiteit Sevilla, Jardines de Murillo, kathedraal en Giralda-toren, Real Alcazar, Hospital de la Caridad, Plaza de Torres, Triana-brug, Triana

Andere suggesties…